Verschillende eisensets en type certificaten
Bij certificering gelden verschillende eisensets die voor verschillende groepen van toepassing zijn. En er zijn individuele en groepscertificaten mogelijk. In het laatste geval ziet de organisatie met het groepscertificaat erop toe dat de aangesloten leden/beheerders het afgesproken beheer uitvoeren.
Type certificaten vanaf 2023 (Programma van Eisen 2023)
Het Programma van Eisen 2023 bevat vier verschillende sets van eisen voor vier verschillende doelgroepen met vier verschillende typen certificaten:
- Eisenset Agrarische Collectieven voor agrarisch natuurbeheer op basis van de SVNL:
Dit onderdeel heeft betrekking op agrariërs en andere gebruikers van landbouwgrond die zich als collectief hebben verenigd en voor subsidie voor agrarisch natuurbeheer op grond van de SVNL in aanmerking wensen te komen. Dit betreft een groepscertificaat; Certificaat Collectief Agrarisch Natuurbeheer 2023. - Eisenset natuurcollectieven met groepscertificaat voor natuurbeheer op basis van de SVNL:
Deze eisen set heeft betrekking op beheerders die voor subsidie voor natuur- en landschapsbeheer in aanmerking wensen te komen en die zich voor de certificering wensen te verenigen in een groep. Dit betreft een groepscertificaat: Certificaat collectief Natuurbeheer 2023 - Eisenset individuele beheerders die voor meer dan 200 hectare subsidie voor natuurbeheer op basis van de SVNL aanvragen of ontvangen:
Deze set is van toepassing op beheerders die voor subsidie voor natuur- en landschapsbeheer (SNL subsidie) voor meer dan 200 hectare in aanmerking (wensen te) komen en zich individueel willen laten certificeren, incl. de terreinbeherende organisaties (TBO’s). Dit betreft een individueel certificaat: Certificaat Natuurbeheer 2023 voor aanvragers die voor 200 of meer hectare natuurterrein subsidie hebben aangevraagd - Eisenset individuele beheerders die voor minder dan 200 hectare subsidie voor natuurbeheer op basis van de SVNL aanvragen of ontvangen:
Deze set is van toepassing op beheerders die voor subsidie voor natuur- en landschapsbeheer (SNL subsidie) in aanmerking (wensen te) komen en zich daarvoor individueel willen certificeren, maar dan voor beheerders met minder dan 200 hectare. Dit betreft een individueel certificaat: Certificaat natuurbeheer 2023 voor beheerders die voor minder dan 200 hectare natuurterrein subsidie hebben aangevraagd.
Dan ziet de tabel er zo uit:
Groep beheerders | Type certificaat vanaf 2023* | Eisenset PvE 2023 |
Agrarische collectieven | Certificaat Collectief Agrarisch Natuurbeheer 2023
groepscertificaat |
Agrarische collectieven |
Terrein beherende Organisaties (TBO’s) Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, 12 Landschappen
+
|
Certificaat Natuurbeheer 2023 voor aanvragers die voor 200 of meer hectare natuurterrein subsidie hebben aangevraagd
Individueel certificaat |
Natuur - beheerders >200 ha |
(Particuliere) natuurbeheerders <200 ha
|
Certificaat natuurbeheer 2023 voor beheerders die voor minder dan 200 hectare natuurterrein subsidie hebben aangevraagd. Individueel certificaat |
Natuur - beheerders <200 ha |
Natuurcollectieven (dit kan ook een agrarisch collectief zijn dat ook gecertificeerd is voor het collectief natuurbeheer) |
Certificaat collectief Natuurbeheer 2023 groepscertificaat |
Collectief natuurbeheer |
Certificering agrarisch natuurbeheer
Om voor subsidie voor agrarisch natuurbeheer op grond van de SVNL in aanmerking te kunnen komen moet het agrarisch collectief beschikken over een certificaat. Hiervoor is maar één mogelijkheid in het Programma van Eisen, namelijk certificering van het agrarisch collectief op basis van de eisenset agrarische collectieven voor agrarisch natuurbeheer op basis van de SVNL. Dit is eisenset 1.
Certificering natuur- en landschapsbeheer
Om aan de eis voor certificering voor subsidie voor natuur- en landschapsbeheer te voldoen, zijn er twee opties, namelijk collectieve certificering en individuele certificering.
Collectieve certificering
Het is allereerst mogelijk om aan te sluiten bij een gecertificeerd collectief of om een collectief op te richten en dat collectief te certificeren. Het collectief dient te beschikken over een certificaat op basis van de eisenset natuurcollectieven met groepscertificering voor natuurbeheer op basis van de SVNL. Dit is eisenset 2.
De eisen in dit certificaat zijn deels specifiek gericht op samenwerking tussen collectief en beheerder. Het certificaat staat dan op naam van het collectief en audits worden ook uitgevoerd bij het collectief. Tussen collectief en beheerder worden onderlinge afspraken gemaakt. Bij collectieve certificering kan het gaan om de landelijk werkende Unie van Bosgroepen en om regionale of lokale collectieven, waaronder enkele agrarische collectieven, die tevens gecertificeerd zijn voor collectief natuurbeheer.
Het is mogelijk om zelf een nieuw collectief op te richten en als collectief een groepscertificaat aan te vragen. Daarvoor is een model kwaliteitsboek beschikbaar. Dit model is op te vragen bij het secretariaat van de stichting, certificeringsnl@bij12.nl
Individuele certificering
Om te voldoen aan de eis voor certificering voor subsidie voor natuur- en landschapsbeheer kan daarnaast gekozen worden voor individuele certificering. Dit zijn eisensets 3 en 4. Dit houdt in dat de beheerder en eigenaar van het natuurgebied waarvoor subsidie wordt aangevraagd, zelf gecertificeerd wordt. Het kan hierbij gaan om zowel grote organisaties met veel hectares zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de provinciale Landschappen, als om kleinschaliger natuurbeheer door particulieren.
Het programma van eisen voor certificering heeft voor deze doelgroep twee verschillende eisensets, namelijk een eisenset voor individuele beheerders die voor minder dan 200 hectare subsidie voor natuurbeheer op basis van de SVNL aanvragen (eisenset 4) en voor individuele beheerders met meer dan 200 hectare (eisenset 3).
De eisensets verschillen op slechts enkele onderdelen van elkaar. De eisenset 4 is gelijk gebleven aan de eisenset voor natuurbeheerders uit het Programma van Eisen 2016.
Type certificaten tot en met 2022 (Programma van Eisen 2016)
Het Programma van Eisen 2016 bevat twee verschillende sets van eisen voor vier verschillende doelgroepen met vier verschillende type certificaten.:
Certificaten agrarisch natuurbeheer
1) Coördinatie agrarisch natuurbeheer
Een certificaat voor gebiedscoördinatoren voor het collectief agrarisch natuurbeheer. N.B. Dit certificaat wordt niet meer verstrekt, maar geldt alleen nog voor de huidige gebiedscoördinatoren. Deze vervalt nadat iedere agrariër is overgestapt naar een agrarisch collectief.
2) Collectief agrarisch natuurbeheer
Een certificaat voor collectieven voor agrarisch natuurbeheer.
Certificaten natuurbeheer
1) Natuurbeheer
Een individueel certificaat voor eigenaren en organisaties die natuur beheren
(Staatsbosbeheer, Landschappen en Natuurmonumenten).
2) Particulier natuurbeheer
Een individueel certificaat voor eigenaren en organisaties die natuur beheren (Particulieren).
3) Samenwerkingsverband natuurbeheer
Een groepscertificaat voor natuurbeheerders die ook formeel samenwerken (o.a. de Unie van Bosgroepen, Vereniging Bosbeheer Peel en Maas, enkele agrarische collectieven die ook een groepscertificaat natuur hebben).
In een tabel ziet dit er als volgt uit:
Groep beheerders | Type certificaat tot en met 2022 | Eisenset PvE 2016 |
Agrarische collectieven | Certificaat Collectief Agrarisch Natuurbeheer
groepscertificaat |
Agrarisch natuurbeheer |
Terrein Beherende Organisaties (TBO’s) Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, 12 Landschappen
+ niet ondersteund door Part-Ner |
Certificaat Natuurbeheer Individueel certificaat |
Natuurbeheer |
Natuurcollectieven (dit kan ook een agrarisch collectief zijn dat ook gecertificeerd is voor het collectief natuurbeheer) |
Certificaat Samenwerkingsverband Natuurbeheer groepscertificaat |
Natuurbeheer |
(Particuliere) natuurbeheerders
ondersteund door Part-Ner |
Certificaat Particulier natuurbeheer Individueel certificaat |
Natuurbeheer |